Mă simt norocoasă să fiu româncă!

 Acum câteva luni am văzut un documentar în care era prezentat sistemul de sănătate american, documentar pe care l-am revăzut săptămâna aceasta, sub un alt titlu și demers al acțiunilor, însă conținutul rămăsese constant. Ideea e că asigurarea de sănătate se obține extrem de greu, și nu pentru că prețul ar fi mare, ci pentru că trebuie să îndeplinești o serie de criterii, printre care să nu fi suferit de una din bolile menționate pe lista kilometrică a caselor de asigurări. Ulterior, dacă obții această asigurare, tot nu te poți considera norocos, poate doar pe jumate, sau mai bine, pe sfert. Doctorii angajați acolo câștigă comisioane frumoase pe refuzul pacienților pentru tratament, pe motive nebunești, cum că ar fi avut  febră mare cu 10 ani în urmă, considerând că acea perioadă a contribuit la evoluția unei forme de cancer, de exemplu. Nebunie curată. Mulți dintre cetățenii americani se cos singuri acasă, atunci când este posibil. Și foarte puțini plătesc sumele exagerate pentru operații simple.

Deși noi ne plângem de serviciile medicale, măcar le avem la îndemână atunci când suntem bolnavi și putem beneficia de ele, în anumite limite- gratis, și în anumite situații- la un nivel ridicat de calitate și profesionalism. Aici cred că depinde foarte mult de pacient de felul cum pune problema, cum se poartă și ce impresie îi face medicului, însă e doar o părere.

Așadar, suntem norocoși că nu ne vine factura acasă dacă ne trezim la spital, că nu ni se spune că trebuia să anunțăm nu știu ce serviciu, în condițiile în care picăm inconștienți pe stradă și nu avem asigurare.

Recomand documentarele amintite, fiind o sursă de cultură generală și de patriotism, totodată, pentru că la noi e mai bine ca la ei, din punctul acesta de vedere.. Nu doresc nimănui să aibă probleme de sănătate în America!

Desigur, în niciun colț de pe întregul pământ nu este totul perfect, cum de altfel nu este nici în mica noastră țară, însă eu sunt mândră că sunt româncă, pentru că avem o țară frumoasă în orice anotimp, cu oameni interesanți de A la Z, cu locuri pe care străinii vin să le viziteze, cu o limbă ușor de învățat (da, știu că nu toți se acomodează cu ea), obiceiuri menținute de atâția ani, căldura noastră interioară, dar și promptitudinea cu care sărim în ajutor.

P.S. Mulțumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Menu