Cum sa gatim fara instrumente si fara multa bataie de cap

M-am nascut lenesa si pofticioasa. Eh, stiu, nu prea se potrivesc, dar din multe pofte si multa lene, a iesit ceva bun. N-a trebuit sa-mi iau tel, cantar de bucatarie si alte chestii care ar folosi unui bucatar amator, pe care sa le car de colo colo, caci m-am priceput sa fac prajituri bune sau mancaruri si fara!

Pana iti “formezi ochiul” dureaza putin, insa costul esecurilor nu sunt foarte mari. Doar te strambi putin la primele doua linguri si dupa ti se pare o bunatate gatita de cel mai priceput bucatar!

De exemplu, la clatite simple si bune e asa: sparg un ou, doua, depinde cate persoane trebuie sa manance, le bat cu doua furculite puse cu dintii una in fata celelilalte, astfel incat sa se incalece, pun un praf de sare, si faina din ochi cam cat sa se formeze un fel de cocoloase. Apoi torn lapte amestecand usor, pana cand obtin cantitatea dorita. Sigur va mai trebui faina, asa ca mai adaug pana cand aluatul este un lichid gros si lasa sa cada stropi de pe dintii furculitei. Poate e greu de imaginat, dar practica ajuta!

 

De obicei mancam mai intai de clatite dulci, clatite sarate. Am doua modalitati: o felie de mozzarella (cred ca merge super si cascavalul!) cu 2 felii de sunca presata, puse imediat ce intoarcem clatita, pentru a se topi branza. A doua varianta este cu spanac calit in alta cratita cu ricotta, puse tot dupa ce intoarcem clatita pe cealalta parte. Se poate face si tort de clatite cu spanac, la cuptor! Iummi!

La reteta de guacamole foarte simpla fac asa: in functie de marimea fructului avocado pasat (cu o furculita intr-un bol, e foarte simplu), pun o ceapa mica sau jumatate din una medie taiata foarte marunt (as pune si o capatana de usturoi data pe razatoare, insa partenerul meu de masa il uraste si de obicei ma ajuta, deci nu-l pot pacali punand fara ca el sa vada- fac asta de obicei- hihi), o rosie medie fara samburi taiata cubulete, zeama de la o lamaie micuta sau jumate de la una medie-mare, gustati si vedeti cum va place. Puteti pune si patrunjel tocat (si pe asta il omit, omul uraste verdele din frunze). Amestecam bine si luam direct din bol cu nachos sau chipsuri! Un deliciu!
image

Pizza e reteta cea mai simpla pe care o fac o data pe saptamana, de obicei inainte de vreun meci de fotbal, dar merge bine si la filme de actiune sau comedii. Contine doar ingredientele normale, adica faina, apa, sare si drojdie.

Pun cam jumatate de faina dintr-un pachet (nu are nimic daca e mai multa sau mai putina- va reamintesc ca nu trebuie sa cantariti!), apoi intr-un pahar pun un cub de drojdie cu o lingurita plina de zahar si amestec pana se face lichida drojdia. O pun peste faina si astept vreo 10 minute. In acelasi pahar pun apa calda si il torn putin cate putin peste faina. Amestecati, framantati bine si adaugati apa daca este nevoie si praful de sare. Trebuie sa obtineti un aluat fin care nu se lipeste de maini! Il lasati la crescut acoperit, intr-un loc inalt vreo 30-40 minute si aruncati un ochi din cand in cand sa vedeti in ce stadiu e. Il intindeti bine cu facaletul, intindeti suc de rosii, presarati mozzarella (sau fior di latte) si ce alte ingrediente mai vreti (eu pun salam si masline). La cuptor trebuie sa stea in jur de 25 minute. O mancam pe nerasuflate! Ieri am facut cu faina integrala. Nu e rea, dar tot mai buna e faina alba. La gust!
imageimageimage

 

 

 

P.S. Incercarea moarte n-are! Se poate si fara toate ustensilele in bucatarie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Menu