Crumble de piersici și prune

În copilărie, bunica paternă mă ducea mereu în livada de pruni și mâncam kilograme întregi de prune de pe jos, cu viermi și nespălate. Am mâncat atât de multe încât de atunci le mănânc o dată la patru ani.

Brusc mi s-a făcut pofta de un crumble cu piersici și prune făcut ultima dată acum patru ani, așa cum spuneam mai sus.

Am adăugat și niste krant de nuci, adică nuci caramelizate făcute pentru tortul lui Francesco și pe care nu le-am folosit în întregime.

Ca și tavă, am folosit tava de la Ichea (să nu fac reclamă), deci o tavă de 32 cm, dimesiunile sunt importante, altfel nu ajunge aluatul. Se pot coace în orice, în forme mici, forme înalte, forme pătrate sau altele.

Ingrediente:

3-4 piersici medii

10-15 prune (sau alte fructe cât să acopere fundul tăvii)

185 grame faină (se poate folosi oricare, chiar și integrală)

50 g + 150 g zahăr

130 g unt

un praf de sare

scorțișoară

nuci, migdale, alune mărunțite sau făină din ele (opțional)

vanilie sau alte arome naturale (opțional)

lămâie (opțional)- suc plus coajă, cât vă place. Eu am pus jumătate de lămâie

Această rețeță se poate adapta foarte ușor în fiecare sezon, în funcție de fructele disponibile.

Se așează fructele pe fundul tăvii, într-un strat sau mai multe. Se presară cele 50 g de zahăr peste ele (se poate omite dacă fructele sunt foarte dulci), scorțișoară, puțină sare și sucul de lămâie.

Într-un castron se amestecă făina, restul de zahăr, scorțișoara, un praf de sare și untul moale tăiat bucățele. Se amestecă cu mâinile până devine nisipos sau sfărâmicios. Aici adăugați și nucile, alunele sau migdalele în bucățele și vanilia.

Acest aluat se presară deasupra fructelor și se dă la cuptorul încins la 190 de grade pentru 40-45 de minute sau până prăjitura devine maronie.

Consistența este moale, un fel de gel de fructe cu crocant. Se poate servi cu înghețată.

Poftă bună!

P.S. Sper să ne auzim peste 4 ani cu altă rețetă cu prune.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Menu