Cum se curăță mașina de spălat rufe

O dată cu achiziționarea unei noi mașini de spălat, am citit foarte mult despre cum se ingrijește acest electrocasnic atât de important în viețile noastre. O folosire greșită poate conduce la mucegai și mâzgă în cuvă și pe tuburi, deci haine care ies mai murdare decât au intrat.

La finalul articolului o să vă dau exemple de folosiri neadecvate a mașinii de spălat, căci oamenii sunt ”inventivi” în orice domeniu, că e mai ușor decât să te informezi din mai multe surse.

Aceste informații sunt adunate de la diverse persoane pasionate de curățenie și de la profesioniști pasionați de mașinile de spălat și nu în ultimul rând, din experiență personală.

Decalogul folosirii corecte a mașinii de spălat

  • Folosiți cât mai des detergent praf de cea mai bună marcă pe care vi-o permiteți, având grijă la tipul de țesături. Detergent lichid doar pentru haine/articole delicate. Pernuțe niciodată, conțin plastic care se topește, deci urme de petrol care poluează planeta și rămân în contact cu pielea.
  • Folosiți cel puțin 40 de grade pentru haine și 60 de grade pentru lenjerie de pat, prosoape, cârpe/prosoape de bucătărie. Puneți rufele pe categorii.
  • Selectați timp cât mai mare de spălare, în acestea intră clătirile, prespălarea dacă este cazul, având grijă oricum la tipul de material.
  • Programele scurte se folosesc pentru articole în cantitate redusă, la cea mai înaltă temperatură posibililă, în funcție de calitatea rufelor.
  • Dacă mașina de spălat rufe este folosită corect, nu are nevoie de curățare extraordinară.
  • În funcție de duritatea apei, se efectuează 2-3 cicluri pe an cu mașina de rufe goală, la cea mai înaltă temperatură (90-95 grade), adăugând în loc de detergent 200g de acid citric sau 2 pastile de detergent pentru mașina de spălat vase (conțin degrasant și substanțe antibacteriale).
  • Filtrul se curăță o dată la câteva spălări, iar ușa se lasă întredeschisă.
  • Dozarea detergentului se face în funcție de cantitatea de rufe, de cât de murdare sunt și în funcție de programul ales. Prespălarea este mereu o idee bună, asta dacă nu folosiți funcția cu abur a mașinii.
  • Sertarul de detergent se curăță des, încercați să nu exagerați cu balsamul. Dacă rufele miros urât, trebuie găsită cauza, parfumul doar acoperă murdăria, nu o înlătură!
  • Oțetul oxidează componentele, folosiți-l în mâncare.

Mașinile de rufe sunt programate să execute un ciclu complet, prespălare, spălare, clătire, stoarcere. Deci nu e nevoie să se mai facă o clătire la final. cum fac unii, sau să se pună pauză ca să lase rufele la inmuiat (se pot lăsa în lighean. Stricați mașina. Programele se aleg în funcție de țesături și de categorie. Niciodată nu se spală chiloții cu fețele de masă, sau prosoapele cu hainele de mătase. Pentru a economisi, alegeți un program adecvat, lung (adică mai mult de o oră, două-trei ore sunt ideale) și folosiți mai des detergent praf. Așa rufele vor fi curate, mașina reușește să dizolve bine detergentul și nu va forma calcar, iar aparatul nu va da semne de bătrânețe prea curând. Umpleți mașina cât mai mult, în funcție de kg afișate, pentru a economisi apă și energie.

Mă întreb ce sens are să stai lângă mașina 28 de minute ca să o mai pornești o dată, alegând un program care nu spală calumea, mai ales dacă ai cuva plină. Unde e economia? De timp personal sigur nu e economie, în plus se șifonează hainele dacă nu stai să le scoți imediat și le lași ude una peste alta. În plus, doamna spală rufele românilor. Prost.
Poză preluată dintr-un story.
Apă de la o mașină de rufe dusă la gunoi, după multe spălări rapide și la temperaturi joase.
O piesă plină de calcar, a unei mașini de spălat de care nu au avut milă.

Sper să vă fie de folos aceste mici reguli care mențin sănătoasă mașina de spălat.

P.S. Nu doar oamenii au nevoie de atenție. Spor la spălat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Menu