De ce mașina de cusut sare pași, coase neregulat și de ce sare ața din ac?

Cu siguranță pentru că acul folosit este necorespunzător.

Iată câteva probleme create de un ac de cusut care nu se potrivește tipul de material ales:

PAȘI SĂRIȚI:

Acul nu este montat corect, până la capăt sau partea plată nu se găsește în poziția corectă: acul este introdus incorect

PAȘI NEREGULAȚI

ața se rupe, materialul se deterioreaza/perforează în timpul coaserii. Această problemă apare când acul are o altă dimensiune față de cea cerută de material. Verificați grosimea acului și tipul acestuia. Am explicat aici la ce se folosește fiecare ac în parte.

Dacă ACUL este prea subțire, ața se poate rupe.

Dacă ACUL este prea gros, poate strica materialul.

În ambele cazuri, pașii sunt neregulați. Găsiți acul potrivit!

PAȘI SĂRIȚI, AȚĂ ÎNȘIRATĂ

Pași săriți, material deteriorat, zgomot puternit în timpul folosirii mașinii de cusut, când acul penetrează țesătura, sau ața sare din ac. Semn clar că tipologia acului nu este potrivită pentru proiectul dumneavoastră.

Aceste probleme pot apărea și când vârful acului sau urechea acestuia au defecte, producând astfel pași săriți sau chiar ruperea fibrelor materialului.

AC STRÂMB

Dacă folosiți un ac mai vechi, poate din cutia rămasă de la vreo mătușă, puneți-l pe o suprafață plană pentru a vedea dacă e drept. Dacă acul pentru mașina de cusut este paralel cu această suprafață, asigurați-vă că este ideal pentru materialul dumneavoastră și spor la cusut. Dacă acul este cât de puțin strâmb, mai bine mergeți la mercerie decât să stricați proiectul.

Aceste informații sunt greu de auzit, căci croitorii și croitorele cu experiență au în sânge alegerea acului, îl aleg din instinct, sau cos la mașini care nu au nevoie de ace speciale. Dar un începător ca mine, care dădea mereu chix în croitorie, s-a informat luni întregi până a înțeles o mică parte din problemele întîmpinate în această aventură în lumea croitoriei.

Țin să îi mulțumesc aici îndrumătoarei mele, doamna Rodica Tănase, croitoreasă în București și om de aur, care are răbdare de fiecare dată când nu înțeleg cele mai simple lucruri în această meserie.

P.S. Atenție la degete!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Menu