De la tabu la normal

Pentru cati dintre noi cuvantul “sex” ne facea sa rosim doar auzindu-l, in urma cu cativa ani? Pentru cati dintre noi cuvantul “sex” ne atragea atentia, cu oricat discretie era spus, in urma cu cativa ani?
Ei bine, in zilele acestea “stim noi care cuvant” nu mai starneste rusine, roseata in obraji sau emotii in rostire. Este ceva absolut normal, auzim peste tot vorbindu-se, vedem peste tot practicandu-se, cumva ni se induce la nivel inconstiet ca am avea si noi nevoie. Exact ca acele produse care zac pe rafturile din baie si bucatarie fara sa le folosim, pentru ca sunt promovate peste tot si avem falsa impresie ca ne trebuie.
Sunt suprinsa, desi nu ar trebui, ca scene sexuale sunt amintite chiar si la teatru, ca de televizor nu mai vorbim demult.
Aseara am fost la teatru, la o piesa jucata cu spectatorii pe scena. A fost minunata senzatia de a fi aproape de actori, insa era deranjant sa vezi atat de aproape miscari cu tente sexuale. Puteti spune ca sunt inchisa la minte, insa mi se pare ca o piesa de teatru ar trebui sa aiba alte valori si standarde in ceea ce priveste scenariile. Ok, la stand up chiar inteleg. Unele glume mi se par extrem de amuzante, chiar daca au conotatii sexuale, insa cultura pentru mine ridica alte pretentii. Exista sexologia, cine vrea o studiaza, mi se pare inadmisibil sa ne fie bagata pe gat, pentru ca de aici pornesc o gramada de probleme: violuri, proasta crestere, maniere nule, etc.
Vara aceasta am lucrat cu cativa adolescenti cu oportunitati reduse (sa spunem asa) impreuna cu care am discutat cateva elemente de educatie sexuala. Socul a fost imens la depistarea modelelor pe care le au in ceea ce priveste problematica aceasta. Isi doresc copii de mici, familia nu are importanta, iar pe copiii lor isi doresc sa ii invete de prunci “de-ale vietii”. Sexuale, bineinteles.
Alina Plugaru, o stiti, demareaza un proiect pentru introducerea obligatorie a orelor de educatie sexuala in scoli. Facute cum trebuie si de cine trebuie, mi se pare o idee foarte buna, cu ocazia aceasta poate se incheaga si ceva valori si modele familiale si ale relatiei de cuplu printre tinerii nostri liceeni. Urmariti pe strada cum se poarta adolescentii…sar exagerat peste anumite etape ale vietii. Nu stiu de rusine, de respectul fata de ceilalti, incearca sa fie ca niste oameni mari…care oricum vor ajunge candva si isi vor dori sa fie iar tineri. Revenind la sex, am vazut ca se bucura si de diminutive, ca urmare a faptului ca nu mai este demult un subiect tabu. Probabil ati auzit de “sexut” sau “sexulet”. Se vinde peste tot, la tv, in reviste, in videoclipuri, in cluburi, la radio, in bus, unde vreti voi. E mai popular ca cei 7 ani de acasa. Pacat, un motiv in plus de haos. Mai ales cand ar fi trebuit sa fie ceva intimp, dar ramane la alegerea fiecaruia.

Macar sa ne informam daca tot facem treaba asta.

Nu-i asa ca pe “vremea noastra” asa era? Si acum in unele familii se schimba canalul sau se da inainte la astfel de scene…

P.S. Lucrurile gratis nu sunt gratis, de fapt.

One thought on “De la tabu la normal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Menu