Cozonacul meu cel de toate sarbătorile

Cam de un an mă distrez să filmez pe repede înainte, cum ar zice unii, ce mai gătesc eu, în general la cină. Pun telefonul pe un raft si înregistrez tot ce tai, călesc sau fierb.

Găsiți totul pe canalul youtube ”redus la esential in bucatarie” sau pe pagina de Instagram a blogului.

Tot acum un an am filmat cum împletesc cozonacii, într-un timp relativ scurt; 3 minute. Se pare că a avut succes, am ajuns într-o săptămână, cea dinainte de Crăciun 2021 la 100k vizualizări. M-am bucurat mult și am filmat procesul facerii și coacerii unui cozonac întreg.

Principiile de bază ale rețetei sunt de la mamaia Nela, cam așa îl făcea și ea. Cine mă cunoaște, știe că nu respect rețetele. Așa că vă prezint varianta mea, cu care nu am dat greș până acum. Puteți modifica și voi, în funcție de rezultatul pe care vreți să îl obțineți.

INGREDIENTE PENTRU ALUAT

1 kg făină (cu 12-13 g proteine dacă găsiți)

500 ml lapte călduț

5 gălbenușuri pentru aluat

1 gălbenuș pentru uns

200 g unt moale

2 cuburi de drojdie

200-250 g zahăr (depinde cât îl vreți de dulce)

arome: coajă de lămâie, vanilie, rom, etc.

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ

minim 200 g nuci coapte și date prin robot

6 albușuri rămase de la aluat

150 g zahăr

2-3 linguri cacao (sau mai mult)

cubulețe de rahat, stafide

arome

Începem cu maiaua, într-un castron punem 3-4 linguri de făină din cantitate și vărsăm deasupra lapte fierbinte din cantitate, până obținem o pastă. În timp ce se răcorește, peste drojdie punem circa 50 g zahăr din cantitate și amestecăm până se lichefiază, apoi amestecăm cu făina opărită. Lăsăm la crescut aproximativ 30 minute, timp în care ar trebui să crească considerabil. În acest răgaz de timp dăm prin sită de două ori făina rămasă si batem spumă ouăle cu jumătate din zahărul rămas.

Cealaltă jumătate de zahăr il punem peste lapte și arome într-o crăticioară, la foc extrem de mic, pentru a se infuza și încălzi. Atenție să nu dea în foc!

Cănd maiaua este gata, o turnăm peste ouăle albite și făina. Frământăm și adăugăm încet și laptele călduț aromat și un praf de sare. Odată ce este absorbit, putem începe a introduce și untul moale, câte o bucată pe rând. Frământăm pentru mult timp, iar pentru extra pufoșenie, sau dacă vi se pare că e nevoie, adăugați ulei cald spre fierbinte și continuați frământatul și bătutul aluatului.

Cand acesta devine elastic și nelipicios, se va odihni la loc cald până se va îngrășa.

UMPLUTURA este simplă. Eu bat spumă albușurile cu zahărul, însă merg și iertate și nebătute, doar amestecate cu zahărul, nucile și aromele.

Împărțiti aluatul în 3, dacă îl vreți împletit, sau lăsați-l dintr-o bucată, dacă vă place simplu.

Apoi procedați cum am prezentat în videoul de mai sus.

De obicei îi coc la super cuptorul meu Electrolux cu abur, inițial la temperatură mai mica, altfel le trebuie schele, apoi la temperatură mai înaltă. Primele 10 minute la 160-165 grade și următoarele 40 -50 la 170-175 de grade. Dacă îl lăsați mai crud, iese mai pufos, altfel iese normal. Secretul e grăsimea, deci cu căt are mai multă grăsime în aluat, cu atât se rupe în pale mai evident.

Sper ca într-o zi să guste și rudele mele de sânge din cozonacul meu. Rudele achiziționate îl apreciază, dupa 7 ani, chiar cer cozonac!

P.S. Cine știe dacă mamaia Nela aprobă modificările mele de acolo de unde e!

Spor la cozonăcit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Menu