Ziua îndrăgostilor sărbătorită prin cultura

Îndrăgostiți de Napoli. Asa suna îndemânarea primăriei pentru a instiga populația la cultura. Noi am acceptat invitația și am fost astăzi sa vizitam, într-o clădire aproape de gara, casa dell’Annunziata, un loc unde demult se lăsau copiii abandonați.
Casa aceasta, devenita intre timp primul spital specializat în bolile copiilor din Europa, era un fel de orfelinat. O mama care dorea să-și abandoneze copilul în primele zile de viata venea pe strada respectiva, la poarta casei și își lasă odrasla într-o roata. Trăgea clopoțelul, iar o sora o rotea  pentru a lua copilul. În cazul în care se credea ca într-o buna zi copilul va reveni în familie, mama lasă o medalie pe jumătate copilului. Eventual cu o mica scrisoare cu detalii despre copil.

image

image

image

În stânga spațiu pentru copil (acel pătrat mic- pentru ca oamenii erau mai scunzi ca noi), iar în dreapta spațiu pentru eventuale bunuri.
Odată preluat bebelușul, se spala la o chiuveta aflata în vecinătate și se îmbraca.

image

După  ce am vizitat acest loc, am urcat scările, scări simple de spital, gri și largi.

image

La etajul întâi acum este o sala de clasa pentru facultatea de medicina, însă în trecut era sala de bal unde participau fetele din orfelinat și bărbați care încă nu își găsiseră o soție.
Cum se alegeau? Bărbații lăsau o batista în dreptul femeii care ii plăcea. Dacă o ridica, sunau trompetele și se lasă cu nunta.

image

image

image

În ultima poza este o vitrina pentru medicamente. În stânga și în dreapta erau suprafețe plate unde se puneau sticluțe cu medicamente.

A fost interesant, aceasta vizita este una speciala, nu se poate realiza întotdeauna.
Mi-a plăcut ideea roții, în ziua de astăzi cred ca ar fi super abuzata. Din păcate copiii au fost dintotdeauna abandonați.
O doamna din grupul nostru spunea ca străbunicul ei ar fi fost lăsat acolo. Am făcut un calcul și probabil a fost parte din ultima generație de copii lăsați în roata abandonului.
În visele mele cele mai frumoase sper ca cei mici sa nu aibă niciodată de suferit în acest fel. Însă, e doar un vis…

P. S. Nu mi-a fost lăsată batista…
Si sper ca azi ați avut parte de un pic de amor, chiar dacă nu omenesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Menu