Cum decurge un test Covid, cum se face și în cât timp vine rezultatul

Pe 1 setembrie încep un an nou școlar ca și educator într-o grădiniță din Italia. Ni s-a cerut, chiar dacă nu e obligatoriu, un test Covid. Am contactat DSP-ul de aici (ASL) și mi s-a comunicat o adresă unde puteam merge de luni până duminică, de la ora 12 la ora 18 pentru a face un test.

M-am prezentat în curtea spațioasă a instituției și mi s-a dat un număr de ordine pentru cei care lucrează în școli. Prietenul meu a luat bon pentru călători, căci nu e angajatul unuei instituții de învățământ, ci un colaborator. Fiind foarte corect, a ales să își facă un test, chiar dacă rezultatul meu era valabil și pentru el.

Am așteptat în afara zonei de testare să fim chemați, eu aveam numărul 194, el 610. La început am zis că nu mai așteptăm cine știe câte ore să îl facă și el, că nu era nici cerut, nici urgent, dar până la urmă am terminat fix în același moment amândoi! Când am ajuns erau la numărul 120 respectiv 360, deci exsudatul a mers mult mai repede, fiind mai multe teste disponibile.

De la ora 16:20 am așteptat în picioare până la ora 18 rândul meu.

Angajații unei forme de învățământ aveau la dispoziție testul rapid, cel serologic, iar călătorii testul exsudat nazofaringian. Pentru ambele nu se cere nicio dovadă în afară de cardul de sănătate și ambele teste sunt gratuite, plătite din taxe.

După efectuarea testului serologic se așteaptă în același spațiu de testare un SMS cu răspunsul. Dacă este negativ, se poate pleca. Dacă este pozitiv, se face exsudat pe loc.

La un moment dar s-a blocat sistemul de trimitere SMS, deci mi-au comunicat angajații răspunsul, iar când am ajuns acasă am primit și SMS-ul de confirmare care a ajuns de la un număr oarecare și nu este nominativ.

În schimb, răspunsul exsudatului vine în 3 zile, deci dacă e pozitiv, între timp te plimbi liniștit, nu te obligă nimeni să stai izolat.

Cum se simte la test

Testul serologic este un ac care se înfige în deget. Este nedureros, la fel ca testul pentru glicemie.

Testul exsudat depinde puțin de cine îl face. Se ia cu un bastonaș salivă din cavitatea bucală și cu un alt bastonaș mucoasă din nas. Se simte doar un mic disconfort/gâdilătură pe nas, cam ca atunci când îți intră apa de mare pe căile respiratorii. Totul dureaza 3-4 secunde pentru fiecare probă.

Este bine organizat? Te simți în siguranță?

Mi s-a părut foarte bine organizat, deși timpul de așteptare este foarte lung. Angajații sunt foarte respectuoși, înțelegători, zâmbitori și nu te fac să te simți anxios. Din când în când sunt mici pauze pentru dezinfectat panoul dintre testați și cei care fac testul. Spațiul este suficient de mare pentru a păstra distanța, chiar dacă sunt sute de oameni în așteptare. Bine, se găsesc mereu ăia care să îți stea în ceafă deși au tot locul din lume.

Singura problemă ar fi căldura, umbră puțină și lipsa toaletelor sau a tonomatelor de apă. Cel puțin pe lângă acest sediu ASL era totul deșert, deci nu aveai alternative, doar să îți pierzi rândul și să pleci.

P.S. Aveți grijă de voi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Menu