Cum e să conduci mașina în Napoli

Precizez mașină, pentru că în Napoli poți conduce ce vrei tu: motocicleta, bicicleta, căruța… De fiecare dată cu greu, dacă nu ești napoletan sau unul care nu respectă regulile de circulație pe care le învățăm noi în România.

Aveam o întâlnire programată acum o lună și eram singură acasă, nu o puteam muta și nici anula, era o sedință de frumusețe, astea nu se amână dacă nu e absolut necesar. Ei bine. traficul din Napoli și modul lor de a conduce fără să se uite, fără să se asigure, fără să semnalizeze, cu nasul în telefon, cu ochii la avioane, cu luminile stinse, cu regula sensului giratoriu total pe invers, m-a împiedicat dintotdeauna să îmi doresc să stau în stânga și să gestionez eu călătoria.  Cum să fac asta când și în dreapta tresar și mă sperii ca naiba când văd vreunul care pune frână (dacă e să nu punem noi înaintea lui) abia după ce aproape ne ciocnește? Și mai ales, cum să fac asta când știu că la destinație va trebui să parchez într-un loc de 4 m cand mașina are 3,80 m? Cum să conduc eu când știu că oricând poate veni unul din contrasens pe o străduță din aceea ca în filme, îngustă și poate chiar în rampă?

Da, cum spuneam într-o zi, pentru ca traficul din Napoli să devină cât de cât normal, ar trebui date amenzi în continuu de polițiști români!!!!!

Să vă zic fază. În mașină, eu în spate, stradă cu piatră cubică, noapte, mașini parcate și încă un rând de mașini parcate paralel cu cele parcate regulamentar, mașina din fața noastră încetinește fără semnal, șoferul meu se enerveaza și hotărăște să îl depășească. Cum? Pe linie dublă continuă, înainte cu 10 m de trecerea de pietoni (era desenată, nu știu dacă era și semn, aici ajunge și doar un desen pe jos ca să poți trece, dacă ai norocul să te observe careva), cu pietoni care se angajaseră în traversare (străini, nu știau în ce s-au băgat :)) ).

După minunea asta la care am asistat fără să respir, ghiciți cine ne depășeste pe noi tot pe dungă continua și chiar pe trecere? Exact, POLIȚIA! Și nu, nu ne-au oprit mai încolo, se grăbeau. Nu tu flash, nu tu megafon cu mesaje inspiraționale, cu tu sirene, nimic. Poliția ca participant normal la trafic.

În fine, ce nu face baba să fie frumoasă?? Lasă în spate frica de traficul asta nebun și ia mașina prin Napoli! M-am descurcat bine, înainte să pun motorul în funcțiune mi-am șters din minte toate detaliile alea pe care m-am super chinuit să le învăț la examenul pentru permis și a funcționat! Mașina intactă și eu la fel.

P.S. Hai că se poate!!!

P.S.2 N-am facut nicio poză, chiar dacă aș fi avut timp așteptând să-mi vină rândul la semafor , data viitoare când voi fi mai puțin agitată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Menu