Folosul desenelor animate

Foarte rar aprind televizorul si cand o fac, il butonez sa vad ce se mai difuzeaza. Desigur, de fiecare data trec peste canale de muzica pe care personal n-as asculta-o niciodata si ma intreb cum altii o pot face. La fel si cu desenele. Mereu m-am intrebat daca exista vreun pui de om care sa se uite la desenele acelea (cretine, as fi spus, insa n-o sa le mai numesc asa pentru ca le-am gasit rostul) cu animale care se leagana de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga, ingangurind sunete neintelese (poate ar fi fredonat cantecele populare, insa banuiesc ca se difuzeaza in mai multe tari, iar putine cantece pentru copii sunt universale).
Probabil ca n-am inteles niciodata de ce unii copii se uita la desenele acelea pentru ca pana acum n-am mai avut in grija unul. De sora mea se ocupau parintii, plus ca eram prea mica si fara experienta de acum pentru a deduce folosul desenelor animate. Nici acum nu prea inteleg de ce s-ar uita, daca n-ar fi cineva sa le explice ce se intampla acolo. De exemplu, desenele difuzate pe postul la care ma uit cu puiul de urs mi se par potrivite pentru varsta lui de aproape 3 anisori. Stand in casa, vine momentul cand se termina discutiile. Cantam, recitam, dar la un moment dat avem nevoie de ceva in plus, de un imbold. Asa ca ii explic ce se intampla pe ecranul cel mare suspendat de perete. Acum stie cu ce se ocupa pompierii, cine aranjeaza masa intr-un restaurant, cum trebuie sa ne purtam, vedem animale (aici ne solicita imaginatia, ca ei fac combinatii de ursi cu pisici, iar noi aducem argumente sa vedem ce e, de fapt). Cu ocazia aceasta mai repetam culorile, invatam incet, incet sa numaram, ne amintim cum fac diverse animale. De asemenea, cu ocazia desenelor am identificat instrumentele muzicale pe care le-am invatat din difuzarea concertelor de muzica clasica (la concert sunt jocuri de scene, filmeaza doar parti, focuseaza pe cel din fata- detalii tehnice, pe cand la desene instrumentele se misca lent, astfel incat ai timp berechet de explicat ce si cum).

Verdict: desenele animate sunt folositoare.

Desigur, nu toate desele sunt educative. Pentru ca niciodata n-am intelese ce zicea acolo Jhonny Bravo, de curand am zis sa vad ce spunea blondul gigolo si…nu pricep deloc cum au fost lasate acele desene sa fie difuzate copiilor. Intr-adevar acum mi se par amuzante, m-am uitat o data, dar a doua oara nu cred ca voi mai trece prin replicile lui inspirate, dar nepotrivite pentru pusti si pustoaice.

Leila

P.S. Pana si pisica se uita cu noi la TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Menu