Leapsa voluntariatului

Nici nu-mi mai aduc bine aminte daca am jucat vreodata leapsa.
Cum niciodata nu e tarziu, am sa primesc bucuroasa leapsa de la Tina, pentru ca ma “prinde”. Din 2007 tot asta fac. Chiar am vrut sa scriu despre experientele mele, sa le impartasesc cu voi, insa cred ca ar mai bine sa nu o fac. Cel putin momentan.
Asadar, sa trecem la treaba:

Prima asociatie/fundatie din Romania care iti vine in minte cand te gandesti la voluntariat este: Desigur, Salvati Copiii. Este organizatia in care activez din 2007, in mod constant. Si unde imi place la nebunie ce fac.

Dar companie care sprijina voluntariatul: LA intrebarea aceasta nu prea imi vine niciuna in minte, dar as spune totusi banca Raiffeisen pentru ca sponsorizeaza ONG-urile, unde este nevoie de voluntariat. Si unde sunt finante si proiecte sociale sunt si voluntari.

Persoana publica din Romania care reprezinta cel mai bine voluntariatul este: Andreea Banica. Recent am vazut o emisiune unde spunea ca avea o functie inalta la UNICEF, insa neremunerata. Bravo ei, face o treaba nemaipomenita! Bravo si pentru Andi Moisescu.

Daca voluntariatul ar fi o culoare, atunci ar fi: Hm, oricare…mie imi plac toate culorile. Ar fi un mozaic de culori. Nu stiu daca exista o emblema a voluntariatului, universala, insa ar trebui, daca nu avem asa ceva.

Daca voluntariatul ar fi un sentiment, atunci ar fi: Cu siguranta, COMPASIUNE!

Te-ai implicat in vreun proiect de voluntariat anul asta? Daca da, care? Anul acesta am avut parte de cea mai frumoasa experienta de voluntariat, unde am fost tratata ca un angajat, desi nu eram, unde am dat ce am avut mai bun din cunostintele mele, unde m-am daruit 100%, unde mi-am dedicat doua saptamani full time (a trebuit sa plec, m-as mai fi dus). Din pacate, nu o sa va spun decat ca era o situatie foarte delicata a unor adolescenti, dar care, sper eu, s-a remediat macar putin de tot dupa timpul petrecut impreuna.

De ce te-ai implicat? Ce te-a facut sa fii acolo? Cine, mai degraba. Exista o persoana foarte exntuziasmata care a avut intotdeauna incredere in mine si care ma lua oriunde era o oportunitate de dezvoltare personala. Pe calea aceasta iti multumesc, Den! A doua persoana este cea care mi-a pus in fata alternativa de a studia asistenta sociala si nu economie (Ce bine ca am ales-o pe prima!).

Ce ai schimba la experienta avuta acolo? In experienta amintita mai sus, chiar nimic. Poate doar sa fi mers din timp, sa fi stat mai mult acolo, printre tinerii aceia.

Cum putem motiva romanii sa se implice mai mult in activitati de voluntariat? Eu nu cred in activitatile facute pentru ca “trebuie”. Important e sa iti doresti. Stiti vorba aceea, “dragoste cu sila nu se poate”. Poate este datoria voluntarilor activi sa ii stimuleze pe ceilalti, insa intr-un mod delicat, astfel incat sa nu se simta obligati. Chestie de finete.

Titlul unei campanii nationale cool de promovare a voluntariatului ar fi: “Plantam fapte bune” exista un proiect cu acest nume, mi se pare potrivit. Pentru un nume nou trebuie un brainstorming.

P.S. Cate-un pic de la fiecare si putem face o fapta mare!
P.P.S. Dau mai departe leapsa oricarui voluntar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Menu