Ok, am vazut destule insulte la adresa asistentilor SOCIALI, care saracii au invatat cate trei ani si au dat o gramada de examene la facultate, plus doi ani de master unii dintre ei, tot cu o gramada de examene si proiecte la activ, idei si prezentari- pentru a nu sublinia si pe blogul meu care este diferenta dintre asistentii SOCIALI si cei MATERNALI.
Ei bine, una deja am spus-o. Asistentii SOCIALI urmeaza macar o facultate , daca nu si un master (Atentie! nu confundati nici cu lucratorii sociali, care au urmat doar un curs de cateva luni, nici pe departe atat de elaborat precum programa unei facultati). In cadrul facultatii de asistenta sociala, studentii trebuie sa participe la cursuri si seminarii pentru a intelege lumea oamenilor care au nevoie de asistenta pentru a isi desfasura viata intr-un mod decent si uman.
La sfarsitul fiecarui semestru, pentru fiecare seminar, uneori si pentru sfarsitul cursului, studentul trebuie sa vina cu o idee noua de proiect, pe care sa-l scrie, sa faca cercetari pentru a putea scrie un proiect, si asa mai departe, deci e de munca.
Rolul unui asistent social in campul muncii este de a identifica problema persoanei sau grupului de persoane cu care lucreaza si sa ajute prin varii metode a o rezolva. Da, pare usor, insa persoanele cu care lucrezi, tocmai am spus ca au probleme, iar probleme creeaza si deviatii de comportament, deci exista “riscul meseriei” si aici: poti fii imbrancit, insultat, injunghiat, sechestrat, etc. In meseria asta iti pui sufletul si toate cunostintele acumulate pe care oricum trebuie sa le intretii, adica sa le actualizezi regulat, fara a avea mari prentii de la beneficiari, caci nu vei avea parte de niciun “multumesc” (desigur, exista exceptii si in acest caz) sau de adresari placute.
Asistentii sociali merg in familiile cu probleme si daca este cazul, iau copiii de acolo nu pentru ca sunt saraci, ci pentru ca sunt neglijati, pentru ca ii lasa singuri acasa de la doi ani si pentru ca nu au grija de le dea de mancare de cate ori e necesar in functie de varsta copilului, pentru ca ii tine dezbracati la temperaturi scazute si pentru ca ii bat fara mila!
Aici intervin asistentii MATERNALI, cei la care merg copiii maltratati in familiile naturale. Acestia sunt platiti de catre stat pentru a substitui mama, deci pentru a avea grija sa-l imbrace corespunzator pe minor, sa il trimita la scoala, sa il educe si sa aiba grija de el din toate punctele de vedere, asa cum o mama normala ar face. Acest lucru este posibil doar cu participarea la un curs obligatoriu, fara facultati si mastere.
Desigur, padurea are uscaciuni, iar asistentii MATERNALI se comporta cu copiii exact cum se comporta si familia naturala a acestuia, adica necorespunzator. Asistentii SOCIALI fac vizite din cand in cand pentru a vedea daca exista nereguli, insa aceste vizite se dasfasoara la o anumita perioada de timp, iar uneori personalul poate nu e suficient.
Deci, asistentul social plaseaza copiii maltrati asistentilor maternali. Faptul ca si la asistentii maternali e o problema, e tot grija asistentilor sociali care, din nou, trebuie sa identifice problema si sa gaseasca o rezolvare.
Sper ca am lamurit macar putin diferenta dintre asistenti sociali si asistenti materiali, iar daca nu, sunt deschisa clarificarilor.
Va aduc la cunostinta ca exista chiar si Gala Asistentilor Sociali, sustinuta de Andreea Marin (conversatia este luata de pe facebookul acesteia), iar eu va invit sa votati acolo pe cel care vi se pare cel mai merituos asistent social! Eu deja am votat!
P.S. Aveti grija de copii, caci asistentii sociali navalesc peste voi! 😛