Decalare

Desi anumite diferente de varsta nu mi se pare ca ar avea multe deosebiri la mijloc, realitatea imi demonstreaza contrariul. Cat de grav credeti ca este faptul ca am inceput sa utilizez expresia ‘Pe vremea mea…’?
Mi se pare ca o data cu evolutia se creeaza si o involutie. De exemplu cum evolutia tehnologiei medicale face ca populatia sa imbatraneasca. Sau cum dorinta de o cariera fabuloasa face ca numarul membrilor familiei sa scada spre deosebire de acum 15 ani …si unicul copil sa fie facut la pragul de 30 ani. Pe vremea bunicii…copiii se faceau pe la 16 ani, la fel ca si oficierea casatoriei.
Alt exemplu…stiti cum zicem cu totii, noi ne jucam pe afara, ei se alearga pe campuri virtuale sa se impuste, la aceeasi varsta, 20 ani mai tarziu.
E atat de trist ca unele etape ale vietii au fost desfiintate, ca avem niste modele nepotrivite pentru o viata sanatoasa din toate punctele de vedere, ca se promoveaza toate prostiile si ca lumea nu discerne intre moralitate si dezastru social.
Stiu ca exista oameni competenti care ar putea schimba ceva doar vorbind la TV, de exemplu, insa sunt sigura ca sunt dati la o parte ca nimeni nu pleaca urechea la ceva ce ‘nu se mai poarta, e invechit’.
Stiu ca exista oameni care isi doresc o schimbare in aceasta sociatate. Intrebare: ce fac ei pentru a isi pune amprenta pe o parte din lumea asta? Raspuns: Unii nimic, altii…macar incearca…sunt detronati de porcariile care se promoveaza peste tot. De cate ori ati fost in supermarket si v-a parfumat o persoana usor supraponderala? Daca nu avem silueta perfecta, la revedere, reveniti cand slabiti. Imi displac stigmatizarile, etichetele. Suntem borcane sa avem asa ceva? Suntem aparat de etichetat sa spunem din ce categorie fac parte ceilalti? Daca va place asa mult, dezvoltati-va un business in domeniul asta. Oameni buni, de ce ne intereseaza de ce fac ceilalti? Mai intai sa facem noi (ceva bun) sa fim exemple pentru ceilalti.
Cel de langa tine e prea prost, fraier? Ajuta-l sa aterizeze pe pamant. Daca vrea, accepta daca nu ramane unde e. Daca unu nu vrea, nu inseamna ca niciunul nu isi doreste asta. Perseveram sa atingem tinta, oricare ar fi.

P.S. Noapte buna cu amintiri din copilarie

5 thoughts on “Decalare

  1. Din pacate Roxy, asta este vremea, lumea in care traim…oamenii sunt superficiali. Progresul ar trebui sa fie o etapa importanta si fireasca in viata fiecarui om…insa deseori forma invinge fondul iar dorinta de “a arata”: ceea ce avem, cat de buni suntem, frumosi, etc.ne conduce mai degraba spre regres. Nu stim “sa fim, sa facem” ci doar “sa aratam”.
    Vedem mereu oameni bine imbracati, cu haine de firma desi salariile nu le-ar permite acest lux; masini fitza desi parcate in fata caminelor de nefamilisti, cluburi pline desi e recenzie iar tineri nu au job-uri sau sunt someri…. Greu de explicat cum, insa simplu de inteles: APARENTA!!! In societatea in care traim este important sa fi “aparent”, aparent bogat, aparent stilat,aparent educat…. Daca odata am inteles ca alba-neagra este doar o inslaciune, acum realizez cu stupoare ca viata in care traim este o “alba-neagra”. Este simplu sa-ti imaginezi ca sub paharul celui care invarte bila nu va fi nimic, insa este greu sa o faci atunci cand persoana de care te-ai indragostit, persoana pe care o placi sau o admiri, cea care iti vinde carti sau inghetata, floraresa din coltul strazii care iti zambeste in fiecare dimineata cand treci prin fata magazinului “se ascunde intr-un pahar”.
    Ma uimeste cat pret se pune pe niste lucruri materiale, ma uimeste faptul ca nu exista spirit civic, toleranta, rabdare, ostilitate…Uitam cu adevarat sa traim, sa avem dorinte, dorinte valide… Uitam sa ne dorim binele unul altuia, sa simtim o imbratisare si sa o apreciem, sa raspundem cu un zambet , sa salutam zambind, sa apreciem, sa admiram, sa simtim, sa radem cu voiosie…in realitate uitam sa vedem fericirea in lucruri marunte, uitam detaliile de multe ori atat de importante. Uitam sa traim cu adevarat, vanam averi si ne grabim sa judecam…ne grabim sa facem progrese uitand ca adevaratele progrese se fac cu pasi marunti. Ne aruncam in a judeca aparente atunci cand aparentele, de fapt, ne judeca pe noi! Dorim totul fara a face nimic si avem impresia ca totul ni se cuvine. Nu respectam natura, nu-i respectam pe cei din jur insa cu siguranta nu ne respectam nici pe noi insine. Credem ca detinem totul insa nu avem nimic. Nu mai reusim sa ne “detinem” nici pe noi insine, ne pierdem in amalgamul de cereri ale pietii si devenim doar niste standarde.
    Este greu sa fi “tu” intr-o societate care te educa sa fi “ei”. Este greu sa fi normal intr-o lume anormala, sau anormal intr-o lume normala, atata timp cat definitia termenului o da majoritatea. Insa putem incerca sa fim “noi”, sa ne identificam cu propriile cereri, satisfacand propriile nevoi si urmarind propriile idealuri.

  2. Lore ostilitate exista si chiar prea multa, Progresele nu se fac cu pasi marunti altfel inca am fi in epoca medievala si tu nu ai mai scrie acum la un pc, nu ai avea comunicatii prin satelit etc, cred ca tu te referi la moralitatea care a fost uitata app sti ca cele mai mari descoperiri medicale s-au facut pe timp de razboi , la fel si in domeniul tehnologic si altele, atunci cand regulile morale scuzau mijloacele, plus ca economia atunci finateaza cel mai mult cercetarea, Doar pentru ca toti fac asa nu o face corect sau moral, Si e normal sa fie greu sa fi tu sa iti menti tu niste standarde dar asta e mentalitatea actuala daca vecinu arunca pe jos eu de ce sa nu fiu cel putin la fel de cool ca el. Totul incepe cu tine si cat de mult ii inveti pe cei din jurul tau. Totusi nu uita ca traiesti intr-o luma a oamenilor in care interactiunile sociale iti definesc viitorul asa ca ai mai multa rabdare cu ei

  3. si pt roxy banuiesc ca pana acum ai observat ca ce e bun ramane indiferent de evolotie, si se transforma in ceva clasic, Muzica actori filme arta din categoria asta nu face insa parte in totalitate tehnologia dar sa nu uitam ca ea a favorizat formarea acelor arte clasice. Problema este ca atunci cand cineva nu vrea sa revina cu picioarele pe pamant nu poti sa zici lasa-l e ilogic.. el va continua in prostia lui si va afecta si altii in continoare deci LASA-l nu merge nu prezinta evolutie, oricum am observat ca odata cu evolutia intelectuala apare si schimbarea de mentalitate, ma depasesc motivele pt care se intampla asta dar un matematician , cineva care citeste mult indiferent de domeniu, cineva care joaca sah cu totii isi schimba mentalitatea evolueaaz e adevarat fiecare cu standardele lui mai bune sau mai proaste pana la urma suntem definiti de ceea ce ne inconjoara de mediul in care ne nastem crestem si evoluam, deci inainte de a-i putea ajuta pe altii FI TU CORECT DREPT MORAL si atunci esti SCHIMBAREA 😉 succes fetelor

  4. Degeaba vrem noi schimbare daca ceilalti vor sa traiasca in continuare in noroi. Ma lovesc zilnic de asta si totusi nu renunt 🙂 Atat eu cat si Lore ne dedicam timpul oamenilor si ceea ce ai spus tu e relativ, depinde de oameni..in unele cazuri e necesar sa inaintezi cu pasi mici 😛 Succes si tie si data viitoare poate te semnezi cu numele adevarat, sa stiu si eu cu cine vorbesc. Multumesc de vizita!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Menu