Bunătăți la borcan pe abur

Uitându-mă la Masterchef Italia, am descoperit o tehnică de gătire de care nu auzisem și pe care nu mi-o imaginasem vreodată. Mâncare in borcan. Adică oala e borcanul. Se poate folosi această tehnică atât pe bain maria, cât și la cuptor sau microunde. Încă studiez tehnica și fac încercări, însă vreau să împărtășesc cu voi prima rețetă pe care am repetat-o a doua zi, căci ne-am lins pe degete. Coacerea în borcan inchis păstrează toate aromele și le îmbină acolo bine, cât să îți dorești să mănânci din borcan în fiecare zi, ceea ce am făcut și eu. Azi am gătit linte în borcan, am să revin dacă iese bun.

Așadar, prima mea rețetă în borcan a avut următoarele ingrendiente (2 persoane):

  • 5 cartofi noi mici
  • 3 fire de sparanghel (babane)
  • 2 ouă
  • 200 grame mozzarella
  • ulei de măsline
  • condimente (piper, usturoi si boia iute, rozmarin)

Începeți prin a pune o tavă cu apă sau o oală cu diametru mare (dacă faceți două borcane)  pe foc cu un prosop pe fund, pentru a nu permite borcanelor să ”danseze”.

Cartofii de taie cubulețe subtiri, pe care le-am pus într-o tigaie cu puțin ulei de măsline,  împreună cu rozmarinul, să se inmoaie și să se rumenească.

Sparanghelul l-am curățat (se taie coaja într-un strat fin până când se vede partea albă, luați unii mai groși ca să vă rămână ceva din el), l-am tăiat bucăți cam de mărimea cuburilor de cartofi și i-am pus într-o oală cu apă fierbinte și sare, i-am lăsat în jur de 6-7 minute la fiert.

 

Asamblare

Am ”tapetat” borcanul cu inchidere etanș cu ulei de masline ”de țară”, am spart oul, am pus puțină sare (punem sare pe toate ingredientele), am pus piper și puțin usturoi, cuburi de mozzarella (puneți doar jumatate).

Continuați prin a pune cartofii, sparanghel și puțină apă în care au fiert aceștia (depinde cât de lichid vă place, la final eu am înmuiat pâine în zeama rezultată), eu am pus cam un sfert de ceașcă, iar deasupra mozzarella rămasă.

Închideți bine vasul.

Secretul e ca toate ingredientele să fie de bună calitate. Opțional, încă puțin ulei de măsline deasupra. Închideți borcanul și fiți atenți dacă are garnitura de cauciuc, în funcție de metoda de coacere trebuie eliminat sau nu, se poate topi.

Puneți borcanele în tava cu apă și lăsați-le timp de 10-15 minute, în funcție de cum preferați gălbenușul: mai tare sau mai moale. Eu le-am lăsat până s-a topit mozzarella de deasupra.

Mâncare la borcan gata de a fi devorată!

Și… cu pâine, că altfel ”nu ține de foame” 😀

Pont: În cazul în care folosiți tavă pe aragaz, dați cu un strat de săpun solid pe fundul acesteia, în acest fel nu se va arde.

P.S. Aștept păreri dacă veți încerca! Poftă bună!

P.P.S. Aștept și să-mi spuneți dacă știți denumirea acestei tehnici în limba română, nu m-am descurcat să aflu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Menu