Rezumatul experientei mele Erasmus

De-a lungul anilor am auzit mereu despre programe care ofereau posibilitatea unor experiente in afara tarii, asa ca n-am ezitat sa merg la profesorul coordonator de indata ce am vazut anuntul de recrutare in holul facultatii. Mai erau doar cateva zile. In agitatia actelor si a gasirii materiilor ce se puteau echivala, nici n-am bagat in seama detaliile plecarii: nu stiam limba italiana sub nicio forma, nu cunosteam pe nimeni de la facultatea mea care mergea acolo si era prima data cand plecam singura intr-o tara straina.

Ei bine, datorita unui site pentru studentii Erasmus, am gasit alte doua studente din Iasi cu care m-am intalnit in aeroport, iar de acolo a inceput aventura. Timp de trei zile am cautat cazare in tot orasul, am vazut zeci de apartamente, iar la sfarsit am ales ce ni s-a parut mai convenabil, dupa care fiecare a mers “pe drumul ei”, nu am reusit sa gasim in acelasi loc camere libere.

Eu a trebuit sa ma descurc in limba engleza la facultate sa le explic profesorilor ce-i cu mine acolo, insa n-am prea avut noroc- cunostintele lor de limbi straine sunt aproape nule. Toate cursurile erau in limba italiana. Pentru noi, romanii, nu-i chiar dificil sa intelegi ideile principale, avand in vedere originile celor doua limbi.

Prietenii…mi-i i-am facut destul de rapid, inca din prima zi cand am intrat in casa. Imparteam in sase apartamentul, acesta fiind foarte mare si impunator, cu tavane inalte si camere spatioase. Prima persoana pe care am intalnit-o a fost Lucia, o tanara studenta la psihologie, din Italia,  cea care a devenit o prietena extrem de buna, cu care am pastrat legatura si care a fost curioasa sa vada, ulterior, tara de unde provin. Majoritatea timpului o petreceam cu ea, fiind chiar mentorul meu in bucatarie. Alternam cinele cu specific italienesc cu cinele cu specific romanesc.

Datorita acestei experiente am invatat sa ma adaptez la orice situatie, sa accept oamenii cu modul lor de a fi, mai ales ca proveneau din toate colturile lumii, avand la baza culturi si obiceiuri diferite.  Am avut ocazia sa cunosc tineri motivati, tineri care doresc sa faca schimbari in aceasta lume, tineri care isi doresc sa vada lumea intreaga si tineri care nu stau pe ganduri cand vine vorba de implicare. Am reusit sa invat limba italiana la un nivel destul de avansat, in special datorita faptului ca erau putini cei care vorbeau limba engleza, iar cei care stiau preferau sa vorbeasca limba nativa, pentru a forta putin lucrurile si studentii sa invete sa se descurce in limba tarii in care se aflau. Am invatat sa ma orientez in spatiu, sa gasesc o informatie care imi este necesara, sa-mi infrunt temerile, sa razbesc, am invatat ca nimic nu este greu daca vrei cu adevarat si cel mai important ca e nevoie de pasi mici pentru a fi mare.

Tragand linie dupa aceasta experienta Erasmus, cele mai importante lucruri cu care am ramas sunt prietenii, faptul ca am vazut un colt de paradis, ca m-am dezvoltat si ca stiu sa profit de fiecare ocazie care se iveste.

P.S. Drept urmare, sunt la a doua experienta Erasmus 😛

La finalul programului, se va scrie o carte cu experiente Erasmus din fiecare universitate din tara, asa ca particip, poate va fi aleasa experienta mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Menu