Test de limbă străină pentru Erasmus

Dacă v-ați hotărât să plecați departe, să studiați într-o țară străină sau să vedeți cum funcționează lucrurile într-o întreprindere sau ONG de peste graniță, felicitări! Ați făcut o alegere foarte inspirată. Însă, înainte de a pleca, este necesar să treceti printr-o serie de etape, care n-ar trebui să vă sperie mai rău decât doamnele secretare cu care veți avea de a face.

Pentru început, luați legătura cu coordonatorul Erasmus din facultatea voastră, vă va ajuta să alegeți o țară (pentru studii există deja o listă, însă puteti deveni facilitatori comunitari, dacă reușiți să faceți pace între două universitați din țări diferite, același nume îl căpătați și dacă reușiți să stabiliți un acord între un ONG, firma, etc stăină și universitatea din partea căreia plecați) și vă va ține la curent cu toate noutățile.

Următorul pas este examenul de limbă. Puteți da la orice limbă acest examen, preferabil în limba țării în care veți pleca. Important este să vă asigurați că veți trece cu brio interviul (de obicei, studenții sunt întrebați unde vor să plece, de ce, cum văd țara străină în care urmează să trăiască, practic puțină conversație) și un test de 30 întrebări grilă, câteva conțin elemente de gramatică, altele termeni specifici profilului vostru. Între nota obținută la interviu și punctajul grilei, se face o medie. De asemenea, se ia în calcul media primului semestru (pentru master) sau media anului precedent (pentru facultate)- care trebuie să fie minim 8, făceți-vă griji în funcție de concurență. Eu sunt de părere că acest examen nu este foarte dificil, cel puțin din punctul de vedere al Universității Transilvania Brașov.

Spre deosebire de acum aproape doi ani, mi s-a părut că nu a mai fost aglomerat. Sau poate, organizarea a fost mai bună. Erasmus este o șansă de care e musai să profiți. Vezi cu alți ochi lumea, devii multicultural. Înțelegi altfel oamenii, te adaptezi fiecaruia, fiecărei naționalități pe care o întâlnești. Pleci de acasă, te descurci singur cu totul, că dacă nu, dai banii înapoi. Și de cele mai multe ori, nu sunt puțini.

Mie mi-ar fi plăcut să experimentez Erasmus Mundus, însă mi-a trecut șansa. Cine se trezește târziu, rămâne acasă. Voi profita de ultima oportunitate: Erasmus placement. Sper să faceți și voi la fel.

Pasul no. trei presupune hârțogăraie și multă răbdare. Sper să aveți ¨noroc¨ de un coordonator implicat care să aibă răbdare cu nelămuririle voastre.

P.S. Mult succes! Sper că n-am omis ceva (important), dar dacă s-a-ntâmplat, lista întrebărilor e deschisă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Menu